V současnosti je tato firma jedním z nejvyhledávanějších dodavatelů střešních konstrukcí (vazníků se styčníkovou deskou, klasických krovů i lepených dřevěných konstrukcí) a nosných stěnových dílců pro dřevostavby, a to nejen ve východních Čechách, kde sídlí. „Ročně vyrobíme a smontujeme více než tisíc zakázek,“ prozrazuje výkonný ředitel Ing. David Kasper a dodává: „Máme ověřené dodavatele dřeva – jak tuzemské, tak zahraniční. Poslední dva roky dovážíme větší část řeziva pro výrobu konstrukcí ze Švédska.“ Ve výčtu nejnovějších změn, do kterých se firma rozhodla investovat, nechybí rozšíření asfaltobetonových ploch, vybudování krytých skladů řeziva, výstavba nových hal pro tesařské konstrukce opracované na CNC strojích a pro výrobu stěnových panelů a provádění povrchových úprav. „Zároveň se snažíme jít cestou ekologické odpovědnosti, nově jsme pořídili také linku na výrobu dřevěných briket z odpadu, která je od roku 2019 v provozu,“ vyjmenovává David Kasper. Rovněž zmiňuje, že společnost se v poslední době podílela také na realizaci staveb, jež pro svůj výjimečný koncept i zpracování získaly významná ocenění: „Některé realizace byly náročnější než jiné. V některých případech jsme čelili výzvám v podobě atypických konstrukčních detailů a požadavků na velmi vysokou kvalitu.“

Největší ve střední Evropě

Pro Pavilon ájurvédské medicíny od architekta Jakuba Tejkla, který v roce 2018 rozšířil Resort Svatá Kateřina na Vysočině, dodávala firma KASPER CZ kompletní nosné dřevěné konstrukce. Zajímavé je, že většinová část konstrukce je umístěna na masivních žulových kamenech ve výšce jednoho až dvou metrů nad zemí, a za pozornost stojí také atypické sloupy, které mají půdorysný tvar „+“ „T“ a „L“. Na stavbu bylo použito 340 m3 řeziva a veškeré prvky konstrukce byly pečlivě opracovány na CNC dřevoobráběcím centru. Tento unikátní objekt získal v loňském roce prestižní ocenění Stavba roku, v současnosti probíhá hlasování v anketě Dřevěná stavba roku, v níž rovněž získal nominaci a která bude vyhodnocena v dubnu letošního roku.

Útočiště z CLT panely

Do přírodního prostředí krkonošského lesa byla zasazena stylová dřevostavba ležící v nadmořské výšce 507 m n. m. Lyžařská klubovna na trutnovské Paradráze, jejímž autorem je architekt Michal Rosa, je dvoupodlažní objekt s dvojicí pultových střech, který lyžařům nabízí veškerý komfort – dvě klubovny a společenskou místnost, šatny, umývárny i garáž pro rolby a skútr. Východní fasáda ustupuje za krytou venkovní plochu, jež částečně slouží jako mazací boxy a částečně jako divácká terasa. Na stavbu bylo použito smrkové a modřínové dřevo – 1000 m2 CLT panelů, které v Čechách zatím nejsou příliš běžné, ale vzhledem k jejich vlastnostem lze očekávat nárůst jejich popularity. Dále byly použity two by four panely, modřínový masiv a sušené hoblované řezivo S4S; vše chrání před nepřízní počasí 250 m2 vazníkových střech. Časopis Forbes zařadil stavbu do žebříčku Nejzajímavější stavby Česka a je také jedním z kandidátů na ­ocenění Dřevěná stavba roku.

Nový krov z hoblovaného masivu

V současné době prochází kompletní obnovou kaple sv. Josefa ve Slavětíně, jež byla postavena zhruba před 120 lety a bez zásadní, avšak citlivé rekonstrukce by lokalitě už dlouho slávu nepřinášela. Tato realizace je v mnoha ohledech skutečně výjimečná – v porovnání s novostavbami rodinných domů si žádá odlišný přístup. Nový krov je ze smrkového hoblovaného masivu opracovaného na CNC dřevoobráběcím centru, bez dalších povrchových úprav. Jako záklop střešní roviny slouží smrkové podlahové fošny, které jsou pro co největší odolnost ošetřeny třemi nátěry bílé olejové lazury.