K rekonstrukcím budov, ať už jakkoli rozsáhlým, se často přistupuje s jasným záměrem - zachovat v co největší míře původní architekturu a podobu staveb za pomocí moderních postupů a kvalitních materiálů. V některých případech je taková revitalizace poměrně snadná a postavená především na designových prvcích. Jindy je třeba sofistikované konstrukční řešení. Zajímavou výzvou tohoto typu byla rekonstrukce hotelu Palace ve Špindlerově Mlýně a především pak jeho střešní konstrukce.

Původní budova hotelu s tehdejším názvem Svatý Petr byla postavena již v předminulém století. Na jejich základech vznikl v meziválečném období obrovský objekt, inspirovaný lázeňskou architekturou art deco a modernou - hotel Palace. Název hotelu se sice ještě několikrát měnil, nicméně svou velikostí i vzhledem vždy poutal značnou pozornost a objevil se například i ve slavném českém filmu Homolka a tobolka z roku 1972.

V letošním roce došlo ke kompletní rekonstrukci budovy, na jejíž podobě panovala od jejího začátku jasná shoda - co nejšetrnější přístup k původní podobě hotelu při využití moderních postupů, technologií i materiálů. V případě střešní konstrukce šlo především o zachování zaobleného tvaru střechy, s čímž si hravě poradila trutnovská firma KASPER CZ.

Jaký postup při rekonstrukci zvolila realizační firma?

Střešní konstrukce kombinuje segmentové obloukové mansardové vazníky z řeziva S4S a klasický krov z lepených BSH profilů. Jaký postup firma zvolila pro docílení kýžené podoby popisuje její výkonný ředitel, David Kasper„Segmenty horních pasů vazníků i obloukové krokve vrchlíku jsou frézováním na CNC stroji Hundegger opracovány do přesného obloukového tvaru podle původní střešní konstrukce. Po sestavení všech prvků střešní konstrukce na stropní desky ve dvou patrech je docíleno požadovaného zvonovitého tvaru." 

Více informací o mansardových vaznících a krovu z lepených BSH profilů

Že se nejednalo o žádnou drobotinu dokazuje množství použitého materiálu - 259 ks vazníků sestavených z celkem 2 338 kusů jednotlivých přířezů v celkové kubatuře 20 m³ a 348 kusů prvků klasického krovu o kubatuře 22 m³. Výslednou podobu rekonstrukce si můžete na vlastní oči prohlédnout na jihozápadní stráni Špindlerova Mlýna, monumentální stavbu však lze pozorovat z hlavní silnice již od vodní nádrže Labská.Otevření hotelu Palace pro veřejnost je plánováno na prosinec 2021.