Střecha již odedávna představuje pro lidi symbol úkrytu, bezpečí a postupem času i domova.

Na první pohled možná jednoduchá stavební konstrukce, ale pohled do historie nás snadno přesvědčí, že k jednoduchosti má daleko.

Z odolnosti, pevnosti a trvanlivosti historických krovů, které stále drží střechy po staletí, dýchne řemeslná zručnost na každého. Charakteristické znaky jednotlivých architektonických slohů se nijak zvlášť neprojevovaly v oblasti nosných střešních konstrukcí. Konstrukce krovu se vždy považovala za funkční část budovy, a tudíž k ní byl technický přístup.

I tak se ale časem vyvinuly různé druhy střech, jejichž základní rozdělení je na ploché a sklonité.

Mezi nejběžnější typy sklonitých střech patří pultová, sedlová, polovalbová a valbová (s variantami křížová a polokřížová), mansardová, stanová (nebo-li jehlanová) a pilová (šedová).

Nejen sklon střechy vypovídá o výsledném dojmu budovy, ale také druh zvolené krytiny nebo ozelenění střešního pláště.

Staří tesaři uměli bez statických výpočtů a softwarových modelací postavit konstrukce krovů, které stále nacházejí uplatnění ve většině staveb kolem nás. A mezi historicky nejstarší patří vázané konstrukce.

 

KLASICKÝ KROV Z MASIVU – ZMODERNIZOVANÁ TRADICE

Tradiční tesařsky vázané konstrukce mají své využití ve střešních krovech nebo doplňkových konstrukcích.

Jednotlivé trámy jsou do sebe zasazovány do předem vytvořených zářezů. Krov může být vyroben ze standardního „katrového“ masivu pro nepohledové konstrukce nebo i z prvků lepeného dřeva pro pohledové interiérové konstrukce.

Tento druh krovů se používá především pro stavbu rodinných domů tam, kde je zájem o obývání podkrovních prostor a sklon střechy mívá sklon 35°- 45°.

Vzhledem ke svým vlastnostem je najdete i u atypických, netradičních tvarů střech a v rozsáhlých developerských projektech, které jsou z těžkých dřevěných skeletů.

Při využití pohledových krovů nebo u zahradní architektury může vyniknout krása dřeva i v dekorativních prvcích a uměleckých doplňků konstrukce.

Moderní CNC obrábění trámů nejen přesně opracuje dřevěný prvek, takže se na stavbě snižuje pracnost a časová náročnost, ale vyniknou i estetické pohledové prvky (př. viditelné zakončení trámů).

Nejčastějším materiálem pro výrobu krovů je smrk, následuje modřín, borovice i dřevo některých listnatých stromů.

 

Klasicky vázaná dřevěná konstrukce s milimetrovou přesností. Zde budova Lanové dráhy na Sněžku: